网站首页  > 学术活动  > 学术报告
学术活动
学术报告
Cosmology with SKA
报告题目:Cosmology with SKA
报 告  人:马寅哲 教授(南非夸祖鲁-纳塔尔大学/紫金山天文台)
报告时间:2021-05-27 10:00:00
报告地点:天文楼212报告厅

摘要

 In this talk, I will give an overview of capacity of Square Kilometre Array (phase I and II) on understanding the Universe on large scales. I mainly focus on the following areas of discussion: (1) the Epoch of reionization; (2) the growth of structure at matter dominated epoch; (3) testing Copernican Principle with cosmic dipole; (4) 21-cm intensity mapping and its measurement of BAO. I will analyze the status of each area with the current precursor telescopes and speculate where the new physics would be.


个人简介

马寅哲教授在南京大学获得物理学学士学位,在中国科学院理论物理研究所获得硕士学位(导师:蔡荣根研究员),并在剑桥大学获得了天文学博士学位(导师:George Efstathiou)。他曾在加拿大不列颠哥伦比亚大学做CITA National Fellow,并在曼彻斯特大学担任研究助理,然后转到南非夸祖鲁-纳塔尔大学任教。他主持了中科院国家天文台-和南非夸祖鲁纳塔尔大学的联合计算天体物理实验室,并担任中国-南非天文联合体共同主任。2017年被聘任为紫金山天文台兼职研究员,创建、组织和领导SKA宇宙学团组。

他的研究在观测和理论宇宙学,利用射电天文数据理解宇宙演化的基本定律以及暗物质和暗能量的本性。他目前是平方公里射电望远镜阵列(SKA),欧洲宇航局Planck卫星团队,中国天眼FAST,美国-南非HERA望远镜,CMB-4代望远镜和LSST (Vera C Rubin Observatory)的核心成员,并主持若干国际合作研究项目。他发表了100多篇论文,被引总数超过13000,h-index 为 41。获得过国家自然科学基金委海外和港澳学者合作基金和若干南非国家基金会的支持。